Кулата на Херкулес

Кулата на Херкулес, Ла Коруня и Бетанзос

Torre de Hércules или Кулата на Херкулес е древноримски морски фар, който служи по предназначение и до ден днешен, което го прави най-старото работещо съоражение в света! Построена е преди 1900 години и има предположения, че е изградена по подобие на Александрийския фар.

Фарът на Херкулес

 

Какво беше второто ми уикенд приключение в Испания, как стигнах до избора на „локация“ и какво друго видях – знаеш – в няколкото стотин реда по-надолу 😉

След миналата седмица и пътуването до Плажът на Катедралите, този уикенд отново реших да отскоча до Атлантика и да се насладя на зашеметяващите гледки, разкриващи се от галисийските брегове.

Дестинацията бе ясна – Ла Коруня, А Коруня или само Коруня (наистина не ги разбирам тези испанци, поне имената на градовете би следвало да са унифицирани, ама какво разбирам аз).

Също като предния път, и в това пътешествие реших да има кратка пауза в някое затънтено село или градче по път. Почти като по филмите – със затворени очи и пръст на картата (на монитора на компютъра, да не реши, че имам атлас) избрах мястото за второто си кафе за деня – Бетанзос.

Бетанзос

 

Не бях чела предварително за града, нямах представа на какво ще се натъкна и от малкото изображения в Google знаех само, че е позициониран на хълм над реките Мендо и Мандео. Е, оказа се много приятна изненада. Градчето с популация малко над 12 хиляди души е изкючително красиво, по типично галисийски начин китно, с присъщите за региона баири (които понякога са си истинско предизвикателство).

малките улички на Бетанзос

 

Нещо, което ми прави силно впечатление от както съм в страната е, че няма значение колко малък е един град – в него винаги ще намериш всичко необходимо за едно нормално съществуване – магазини, аптеки, училища и пр. Бетанзос не прави изключение – по улиците му може да видиш както възрастни хора, излезли на разходка, така и младежи, родители с децата си…

Другото, което ми прави впечатление и е приложимо за всички места, които съм посетила до момента в страната е, че испанците много харесват уличното изкуство и по-специално графитите. Отново – без значение колко голям е града, все ще се намери минимум една изпъстрена с цветове стена. И като че ли хората нямат нищо против, дори обратното.

графити в Испания

улично изкуство в Испания

 

Както се досещаш, и тук няма как да бъде пропусната тичпичната за Испания катедрала в центъра на населеното място. Тази не изглеждаше така страховита, може би заради недотам мащабния си размер.

Катедрала в Бетанзос

 

Шляейки се из тесните улички, попаднах на алеята, която се вие около реката, която пък се вие около града. Изобщо не подозирах, че Джак Спароу е зарязал своята Черна перла тук, камо ли че е променил надписа на испански 😀 (явно на испанският ром не му е чиста работата).

Черната перла на Бетанзос

 

Ла Коруня – короната на Атлантическото крайбрежие

След кратката спирка в Бетанзос бе време за основната част от пътешествието – Ла Коруня. Благодарение на стратегическото си местоположение, в продължение на над 2000 години градът е бил обитаван от различни народи и култури, завещали купища легенди, митове и история.

Ла Коруня

 

Именно заради всички тези завещани късчета история реших да планирам съботното си пътешествие до тук. Градът е изключително добре организиран от гледна точка на пътна инфраструктура и едва след няколко минути от влизането в него, бях на паркинг на пристанището, където реших да подслоня своята Baca blanca (сещаш се, колата под наем). Очакваха ме километри пешеходстване сред красивите галисийски плажове на Коруня.

И дали имах крайна цел? Разбира се! Още преди да се отправя насам знаех кое ще е десерта на програмата – Кулата на Херкулес.

Кулата на Херкулес

 

Малко факти за Torre de Hércules – зданието е издигнато на 2.4км в полуостров, чийто скали разбиват вълните на Атлантическия океан. Кулата е висока 55м., като последните метри над корниза са добавени по време на реконструкцията й през 1791г. Самата постройка осветява бреговете на Коруня от над 1900 години, построена от римляните. И понеже обичам митологията…

Говори се, че Херкулес е победил митичния герой Гереон в битка, продължила три дни и три нощи. Херкулес погребва главата на победения великан, заедно с оръжията му, и нарежда на мястото на сражението да бъде построен град. Фарът, черепът и костите днес са герба на Ла Коруня.

Всички исторически факти са неоспоримо интересни, придават тежест и мистика на мястото… но има нещо, което е по-велико от това! Какво е то ли?! НЕВЕРОЯТНАТА, спираща дъха гледка, която се разкрива от върха на кулата! След 55 метра изкачване (4-5 минути умерено притичване) и въздух колкото за „Бог да прости“, следва зашеметяваща красота, разкриваща се на хоризонта. Съвет – последните 10 секунди от видеото ще ти покажат какво имам предвид 😉

 

 

А, и за малко да пропусна най-важният факт – това е ЕДИНСТВЕНИЯ все още работещ римски фар в цял свят!

 

Какво друго, освен Кулата на Херкулес видях?

Ако си гледал видеото, вероятно забеляза няколко елипсовидни… камъка, забити (или побити?) на хълм, близо до брега. Това са така наречените Menhires (Менирес). Да ти призная, в представите ми това бяха някакви мистични камъни, поставени от „незнамсикойси“ преди „незнамсиколкогодини“, но… след като се поразрових малко в Мрежата се оказа, че създателят им е Малоло Пас – скулптор и артист, а годината на сътворяването им е недалчената 1994. Но това не им пречи да придадат на мястото леко мистична и романтична атмосфера. Убеди се!

Menhires la Coruna

Менхирите в Ла Коруня

Менхири

 

Какво е това голямо синьо кръгло нещо пред Кулата на Херкулес?

Да, и аз си задавах този върос в продължение на няколко часа. Търсейки в Мрежата на английски ще попаднеш само на страници, съдържащи стокови изображения на „голямото синьо нещо“. Но на испански е друга работа. А с моят вече почти сносен речник не беше толкова трудно. Шегувам се, long live Google translate 😀 Та ето на какво попаднах:

Площадът, наречен A Rosa dos Ventos, разположен в подножието на Кулата на Херкулес в Ла Коруня, е един от безспорните символи на атлантическия град от построяването му преди 26 години (УАУ, и той като Менхирите е тук съвсем отскоро).

A Rosa dos Ventos представлява келтската митология на Северния Атлантик. Всички келтски страни (7 на брой) са представени в неговите квадранти: Ирландия, Шотландия, Корнуол, Бретан, Уелс, остров Ман и Галисия.

A Rosa dos Ventos

 

И така, след 17км пешеходстване, изкачване на 55 метрова кула, попиване на неземни гледки и красоти… съботното ми приключение вървеше към своя край. Но преди да поема по пътя си, реших да се отбия първо до прословутия площад Plaza de María Pita, откъдето да си взема освежаващо капучино, което да изпия под акомпанимента на вълните на небезизвестният плаж Playa del Orzán.

Площад Maria Pita в Ла Коруня

 

А какъв по-добър начин да завършиш едно пътешествие от това да останеш насаме с океана за няколко минути?!

Плаж в Ла Коруня

 

ЗАД КАМЕРА

 

Дата: 17.10.2020
Техника: Sony a6000 и GoPro 7 Hero Black

Авторски публикации 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре